Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΠΩΣ;

Γράφει ο Γ.Β.
Ο κάθε Έλληνας γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παντογνώστης και ειδικός. Το'χει αυτό το κουσούρι η ράτσα μας.
Ανάλογα με την περίσταση γίνεται πυροσβέστης, που δίνει εντολές πως θα αντιμετωπιστεί μια μεγάλη πυρκαϊά,φοροτεχνικός που έχει άποψη για το πως το κράτος θα πιάσει τους φοροδιαφεύγοντες, σεισμολόγος ή και Πρωθυπουργός ακόμα, που ξέρει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.
Τώρα τελευταία προέκυψε το θέμα της ανάπτυξης. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς ακούς αυτή τη λέξη.Ίσως επειδή πιστεύουν οι πολίτες, πως αυτή η λέξη αντιπροσωπεύει τον χαμένο τους παράδεισο.Την σχετικά ανέμελη και χαλαρή ζωή που έκαναν πριν έρθει στη χώρα το ΔΝΤ. Το τι όμως εννοεί ο καθένας μ'αυτή τη λέξη, είναι άλλο θέμα.
Άλλοι εννοούν ότι πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά για να μπορούν ν'αγοράζουν BMW και ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, άλλοι να στηθούν εργοστάσια για να δουλεύουν οι πολίτες , άλλοι να έχει χρήματα ο κόσμος απλά, χωρίς να νοιάζονται  από που θα έρθουν αυτά.
Όλοι πάντως ονειρεύονται τον παλιό καλό καιρό, όπου η στατιστική  έγραφε ρυθμούς ανάπτυξης 4% και 5% και στο λαό εισέρρευσε αρκετό χρήμα .
Για την αλήθεια του πράγματος, ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατανοούν πως οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης, στηρίζονταν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση που τροφοδοτούνταν με χρήματα που δανείζονταν αφειδώς η χώρα.
Η μορφή εκείνης της ανάπτυξης οδήγησε το δημόσιο χρέος στα ύψη και μαζί με το δημόσιο έλλειμμα και την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα , έφτασαν τη χώρα ένα βήμα πριν την ανοιχτή χρεοκοπία.Στην πραγματικότητα  όλες οι λειτουργίες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου χρηματοδοτούνταν με δανεικά ,γατί τα έσοδα του κράτους ήταν ελάχιστα..Και αυτό το ονομάζαμε ανάπτυξη..
Αυτού του είδους την ανάπτυξη επιδιώκουμε ξανά; Με δανεικά;
Ας το καταλάβουμε καλά, κανενός είδους σοβαρή ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ,αν δεν διασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Κι αυτές είναι:
Πρώτον να υπάρξουν λεφτά , δεύτερον επενδυτές, τρίτο σταθερότητα στη χώρα ,τέταρτο σοβαρά κίνητρα, πέμπτο δυνατότητα παραγωγής  ανταγωνιστικών προϊόντων, έκτο κατάλληλο κλίμα, έβδομο σωστή νοοτροπία αντιμετώπισης των επενδύσεων απ'όλους.
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι συντρέχουν σήμερα στην Ελλάδα αυτές οι προϋποθέσεις; Πολύ αμφιβάλλω. Τίποτα σχεδόν από τα παραπάνω δεν υπάρχει.Η αλήθεια είναι πικρή . Η ανάπτυξη εδώ που  φτάσαμε θ'αργήσει να έρθει. Και ως τότε φοβάμαι πως θα συμβούν πολλά στην Ελληνική πραγματικότητα.
Γιατί δεν είναι μόνο τα χρήματα που δεν υπάρχουν. Δεν είναι οι επενδυτές που δεν έχουν κίνητρα και λόγους να έρθουν στη χώρα μας. Είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα ,που πρέπει όχι απλά να διορθωθούν ,αλλά ν'αλλάξουν ριζικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου