Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ



Γράφει ο Γ.Β.
Κάθε μέρα ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Όλοι μιλούν για την αρνητική ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην ζωή των πολιτών.
Ταυτόχρονα ο ένας κατηγορεί τον άλλον, για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο λες και αυτό είναι το μείζον στην περίοδο που διανύουμε. Για το πως θα εξελιχθεί η ζωή μας στο μέλλον οι παράγοντες της δημόσιας ζωής λένε λίγα πράγματα. και αυτά θολά και ασαφή. Τίποτα το συγκεκριμένο.Το περίεργο πραγματικά είναι πως και κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, εμφανίζονται στο προσκήνιο διάφοροι σωτήρες,  οι οποίοι υπόσχονται στους πολίτες πως θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα σε ελάχιστο χρόνο.Η οικονομική κρίση της χώρας  εξελίχθηκε σε μια ανούσια κομματική διένεξη αντιμνημονιακής  ρητορικής, προσχηματική και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική με ένα και μοναδικό στόχο.
Πως θα διασωθεί η υπάρχουσα πολιτική τάξη.Σκοπεύοντας στην εκμετάλλευση της λαϊκής δυσαρέσκειας  από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης πάνω στα χαμηλά εισοδήματα (τα ψηλά και φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα δεν έχουν θιχτεί ακόμη) οι διάφοροι κομματικοί παράγοντες όλων των αποχρώσεων (και όχι μόνο) κραυγάζουν αντιμνημονιακές  κορώνες κενές από κάθε περιεχόμενο.
Έχει κανείς την αίσθηση πως όλοι υποκρίνονται, πως δεν αντέχουν να πούνε την αλήθεια στους πολίτες, αλήθεια για την οποία φέρουν μεγάλη ευθύνη.Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι από δική τους ανικανότητα οδηγήθηκε η χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και ότι απέτυχαν με παταγώδη τρόπο να προβλέψουν στοιχειωδώς τις συνέπειες της καταστροφικής πορείας που ακολουθήσαμε δεκαετίες τώρα.
Η πατρίδα μας σήμερα δεν βαρύνεται σήμερα μόνο με τις επιπτώσεις των αρνητικών δημοσιονομικών δεδομένων. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Η Ελλάδα σημερα βρισκεται σε παρακμή. Δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στους διαφορους τομείς  της κοινωνικής και οικονομικης ζωής όπου:
  •  Το κράτος είναι διαλυμένο, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει με αξιώσεις και στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.
  •  Η παιδεία στο σύνολό της και ειδικότερα η ανώτατη εκπαίδευση ξεχαρβαλωμένη, αναξιόπιστη και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
  •  Οι μηχανισμοί είσπραξης των δημοσίων εσόδων έχουν πενιχρές επιδόσεις και έχουν διαβρωθεί από εκτεταμένη διαφθορά..
  •  Η λογική του κακώς εννοούμενου δημοσιουπαλληλισμού κυριαρχεί παντού (και πως να γίνει αλλιώς  με τόσα κλειστά και προστατευόμενα επαγγέλματα)
  •  Η φοροδιαφυγή έχει  εγκατασταθεί σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής και έχει ταυτιστεί με την νοοτροπία και τις αντιλήψεις του πολίτη.
  • Διαφθορά και διαπλοκή παντού. Όλοι ονειρεύονται να πετύχουν τον στόχο τους (και το καταφέρνουν) με πλάγια μέσα. Με παρέμβαση κάποιου ισχυρού ή με χρηματισμό.
  • Η ανομία και ατιμωρησία  έχουν αλλοιώσει σοβαρά τις αντιλήψεις των πολιτών περί δικαίου και έννομης τάξης , αγαθά που μόνο όταν τα στερηθεί κάποιος  αντιλαμβάνεται  πόσο σοβαρά είναι.
Και οι πολίτες; Αυτοί κατά τους συνδικαλιστές, τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς έχουν  πάντα δίκιο, είτε κλείνουν τους δρόμους είτε τα λιμάνια, είτε ... ειτε....
Έχει κανείς την αίσθηση πως όποια πέτρα και αν σηκώσει θα βρει κατι σαπιο απο κάτω.
Κακομαθημένοι και κακοπληροφορημένοι , ατομιστές στο έπακρο, κολακευμένοι  από τους επιτήδειους και έχοντας συνηθίσει να ζουν με παραμύθια,  ψάχνουν για το εύκολο και το εφήμερο, την αρπαχτή, το προσωπικό βόλεμα.
Το αύριο το σκέπτονται ελάχιστα.  Γι' αυτό έχει ο θεός............
Αυτό όμως δεν είναι   συνταγή για μακροχρόνια επιβίωση, αλλά βέβαιος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα στην αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου