Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΣΟ Θ' ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;

Γράφει ο Γ.Β.
Ικανοποιημένη δήλωσε η Ελληνική κυβέρνηση , που το Ελληνικό δημόσιο μπόρεσε να διαθέσει έντοκα γραμμάτια συνολικής αξίας 1,95 δις ευρώ με επιτόκιο 4,9%.
Το 2010 η χώρα μας πλήρωσε για τόκους 13δις ευρώ ποσό που αναλογεί περίπου στο 7% του ΑΕΠ. Το 2011 η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σημαντικά και προβλέπεται ότι το ποσό των τόκων θ'αγγίξει τα 16 δις ευρώ με το σχετικό κονδύλι ν'ανεβαίνει δυναμικά για τα επόμενα χρόνια.
Είναι σαφές πως όσα χρήματα και να κοπούν από τους δημοσίους υπαλλήλους ,προστιθέμενα σε άλλες μορφές εσόδων, αργά ή γρήγορα δεν θα επαρκούν για να πληρώνονται οι τόκοι.

Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζουν όλοι, γι αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί προβαίνουν στη διαπίστωση , ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχίσει η Ελλάδα την εξυπηρέτηση του χρέους της, με τους δυσβάστακτους όρους που επιβάλλουν οι λεγόμενες "αγορές".
Όλοι σχεδόν προβλέπουν πλέον, είτε μας αρέσει είτε όχι, ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι  αναπόφευκτη. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί αυτή, και πόσο οδυνηρή θα είναι για τα μικρομεσαία εισοδήματα.Σε κάθε περίπτωση, η υποθήκευση του οικονομικού μέλλοντος των επόμενων γενεών, θα είναι καταστροφή για τη χώρα ,περισσότερο ίσως και από το να παρουσιάσει σκηνές ,σαν αυτές που βλέπαμε να συμβαίνουν στην Αργεντινή πριν από μερικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου