Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΕΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,ΠΑΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Αναμενόμενη θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ, μάνατζερ μεγάλης επενδυτικής εταιρείας μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα.

«Ενόψει του αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές», σημειώνει ο Άντριου Μπόσομγουρθ, κορυφαίος μάνατζερ της επενδυτικής εταιρίας Pimco, σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung της Τρίτης.

Η Pimco είναι η μεγαλύτερης εταιρία επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.


Προσθέτει δε ότι «δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία· έχουμε μειώσει αισθητά το βάρος αυτών των χωρών».

Παραταύτα ο κ.Μπόσομγουρθ, που διαχειρίζεται 122 δισ. ευρώ επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα λέει για τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ότι «κάνουν δύσκολη δουλειά σε δύσκολους καιρούς» και σε περίπτωση αποτυχίας «δεν θα είναι δική τους η ευθύνη».

Θεωρεί ακόμη ότι με την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013 δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά η Ευρωζώνη αγοράζει χρόνο με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν τα προβλήματά τους. «Έχω αμφιβολίες ότι θα έρθει η ανάπτυξη, για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα θαύμα», λέει.

Ειδικά για την Ελλάδα προσθέτει ότι «δεν υπάρχει στην ιστορία ούτε ένα παράδειγμα χώρας, η οποία να έκανε τις απαιτούμενες προσαρμογές μέσα σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών».

Ο μάνατζερ της Pimco εκτιμά ακόμη ότι οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι «δεν θα δεχτούν να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο αντίτιμο για το ευρώ» που συνεπάγεται το εφαρμοζόμενο σήμερα ‘σχέδιο Α’, γιατί «εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες που πήραν στο παρελθόν λάθος επενδυτικές αποφάσεις και όχι τους πολίτες στις υπερχρεωμένες χώρες».

Αντίθετα, προτείνει το ‘σχέδιο Β’, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Υπολογίζει μάλιστα ότι «255 δισ. ευρώ χρέη πρέπει να διαγραφούν προκειμένου οι τρεις χώρες να ανταποκριθούν και πάλι στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας». Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «οι εναπομείνασες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγγυηθούν τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας». Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή εκδοχή των 'Brady Bonds', που βοήθησαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 80 να βγουν από τα τέλμα των χρεών. 

ΠΗΓΗ: NEWS.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου