Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Γράφει ο Γ.Β.
Σύνηθες φαινόμενο. Να μαίνεται ο πόλεμος των λέξεων , των δηλώσεων, των αφορισμών και των καταγγελιών. Ξεπουλάτε τον τόπο οι μεν. Αξιοποιούμε τα ακίνητα  του δημοσίου οι δε. Εκποιείτε τον εθνικό πλούτο απ'τη μια μεριά. Προσθέτουμε πλούτο απ'την άλλη. Είστε κυβέρνηση της τρόικας λέει η αντιπολίτευση .Προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας απαντάνε οι κυβερνώντες.
Αιτία όλων αυτών οι δηλώσεις της τρόικας, οι οποίοι φαίνεται ότι την "ψώνισαν" και από εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες , μετετράπησαν ξαφνικά σε ανώτατη πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου.Με αυτήν την ιδιότητα  δημόσια ανακοινώνουν , αποφασίζουν , απαιτούν. Μήπως όμως αυτή είναι η πικρή αλήθεια ; Μήπως αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα;

Αδέρφια, συναγωνιστές, σύντροφοι, συνέλληνες και πατριώτες, οι διαμαρτυρίες είναι κατανοητές και η αγανάκτηση δικαιολογημένη, αρκεί να μην μας απομακρύνει από την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μία: Η χώρα έχει χρεοκοπήσει προ πολλού,απλά απέφυγε την στάση πληρωμών Και μπόρεσε να την αποφύγει επειδή δανείστηκε τα 110 δις ευρώ από ΔΝΤ και ευρωπαϊκή ένωση. Η χώρα έχασε την οικονομική της αυτοτέλεια από δικά της σφάλματα, που διαπράχτηκαν διαχρονικά και κατά συρροή.Συνεπακόλουθο ήταν να χάσει και την πολιτική της αυτοτέλεια.Όλα τα υπόλοιπα είναι για να περνάει η ώρα και να κρατιούνται τα προσχήματα . Αυτά τα γνωρίζουν όλοι ,αλλά καμώνονται υποκριτικά πως δεν τα ξέρουν .
Οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα , είναι συνθήκες σε σκιά πτώχευσης. Η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη έως επικίνδυνη.Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα μπορούσε να είναι πολλή καλύτερη και δικαιότερη. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο, ότι προνομιούχες τάξεις βρίσκονται ακόμα στο απυρόβλητο, τόσο από άποψη επαγγελματικών προνομίων ,όσο και  από άποψη φοροδιαφυγής.Αυτό είναι που πονάει και κάνει τον κόσμο ν' αγανακτεί στην παρούσα φάση.
Το να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο συνέχεια προς το παρελθόν και να απαιτούμε πρώτα από όλα την εκκαθάρισή του {όσες ενοχές και σαπίλα και αν περιέχει}είναι μεν σημαντικό, δεν είναι όμως το μείζον.Το μείζον είναι τι κάνουμε απ'εδώ και πέρα. Ποιό δρόμο ακολουθούμε και τι αποφάσεις παίρνουμε για να μη γίνουμε Μπιάφρα.Γιατί με το ΑΕΠ συνέχεια μειούμενο εκεί θα καταλήξουμε.
Στις δηλώσεις της η τρόικα μίλησε για 50 δις από πωλήσεις δημόσιας περιουσίας.Η κυβέρνηση αναφέρθηκε για αξιοποίησή της. Είτε έτσι είτε αλλιώς 50 δις σε 5 χρόνια δεν μαζεύονται. Ούτε αγοραστές είναι εύκολο να βρεθούν , ούτε επενδυτές. Οι τελευταίοι μπορούν να παράγουν πλούτο ,αλλά δεν προσφέρουν άμεσα ρευστό για μείωση του χρέους Εκτός και αν το πνεύμα των δηλώσεων ήταν να κάνουμε ότι μπορούμε μέχρι να έρθει η στιγμή της αναδιάρθρωσης.
Το κυρίαρχο πρόβλημα συνεπώς παραμένει. Έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα  που πρέπει να μειώσουμε και ένα χρέος που πρέπει να εξυπηρετήσουμε. Μόνο αυτό διασφαλίζει τη διαχρονική επιβίωσή μας σαν έθνος ,σαν λαός , σαν κοινωνία.Οι κραυγές περί ξεπουλήματος κ.λ.π.είναι υποκριτικοί θεατρινισμοί.Οι περισσότερες παραλίες της Ελλάδος έχουν ήδη πουληθεί στους ξένους από ιδιώτες και το 40% των δημοσίων ,έχουν ήδη καταπατηθεί από επιτήδειους .Γι'αυτά τα εγκλήματα κανείς δεν φώναξε, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε.
Όσοι πιστεύουν ακόμα, ότι μπορούμε να περάσουμε αυτή την κρίση "αβρόχοις ποσί"προβάλλοντας κάθε είδους ιδεολογήματα ή φωνάζοντας συνθήματα, δεν βλέπουν την πραγματικότητα.Πληρώσαμε , πληρώνουμε και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε με σύνεση τα του οίκου μας στο παρελθόν. Ατολμίες,αβλεψίες, μικροπολιτική νοοτροπία, πελατειακή λογική και ανικανότητα στοιχειώδους πρόβλεψης μας έφεραν εδώ που είμαστε.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.Θα ήταν μεγάλο λάθος {ακόμα ένα στην αμέτρητη σειρά }να δαιμονοποιήσουμε την τρόικα που εμείς φέραμε στην Ελλάδα Ο ρόλος της ασφαλώς και πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένος , καθώς και ο χώρος που επιτρέπεται να κινείται. Κι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Προ πάντων όμως θα είναι εγκληματικό να χρησιμοποιείται η τρόικα σαν άλλοθι {το είπε η τρόικα άρα είναι  απορριπτέο}για να αποφευχθούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια  Ήδη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες , χρησιμοποιούν αυτό το άλλοθι προκειμένου να αποφύγουν  απώλεια των προνομίων τους. Και αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από λάθος.Θα είναι τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου