Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΝΟΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Γράφει ο Γ.Β.
Πολλές συζητήσεις γίνονται τώρα τελευταία ,για το αυτοαποκαλούμενο κίνημα του "δεν πληρώνω". Και από πολλές πλευρές γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησής του, με το σκεπτικό πως όταν  ένας νόμος είναι άδικος, δεν πρέπει να εφαρμόζεται από τους πολίτες.
Ας μας επιτραπεί να πούμε πως η θεώρηση αυτή είναι επιφανειακή και επικίνδυνη, διότι αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα με μια υπεραπλούστευση ,που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την διάλυση μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Πριν από κάθε .συζήτηση ,μπαίνει το πρώτο μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα αποφασίσει ότι ένας νόμος είναι άδικος; Αυτός του οποίου ο νόμος θίγει τα συμφέροντα {οικονομικά,κομματικά, προσωπικά}; Κακά τα ψέμματα,  η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ένα νόμο ότι είναι δίκαιος ή άδικος ,ανάλογα με το αν ευνοεί ή αντιστρατεύεται τα προσωπικά του συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν για το "δίκαιο" ενός νόμου;

Πότε ένας νόμος είναι πραγματικά άδικος;Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται , όταν έρχεται σε αντίθεση με το δίκαιο. Ποιος όμως θα αποφασίσει τι είναι δίκαιο; Οι κομματικοί μηχανισμοί μήπως; Οι ομάδες συμφερόντων; Οι διάφορες συντεχνίες; Αν απομακρυνθούμε από τα όρια που προσδιορίζονται από τις συνταγματικές ρυθμίσεις , κάνουμε ένα άλμα στο κενό. Και είναι γνώρισμα δημοκρατικής πολιτείας, οι νόμοι που ψήφισαν οι αντιπρόσωποι των πολιτών να καταργούνται στην πράξη από κάποιους πολίτες επειδή δεν τους γουστάρουν;
Δεν έχω καμιά αμφιβολία ,πως στη δημοκρατία που ζούμε υπάρχουν και θα υπάρξουν άδικοι νόμοι. Αυτοί όμως δεν μπορούν να καταργούνται από όποιον δεν τους γουστάρει. Γιατί αυτός που τους καταργεί,  αυτόματα στη θέση τους τοποθετεί ό,τι τον βολεύει. Και αυτό δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία.
Οι νόμοι συνεπώς πρέπει να εφαρμόζονται. Και αν είναι λάθος, να αλλάζουν, να βελτιώνονται ή να τροποποιούνται βάσει προβλεπόμενων  διαδικασιών. Οι νόμοι ή υπάρχουν και εφαρμόζονται ή δεν υπάρχουν καθόλου. Αν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται  η κοινωνία εξαρθρώνεται, επικρατεί κατάσταση χαώδης,καταστρέφονται οι συνδετικοί κρίκοι της ομαλής συνύπαρξης των πολιτών και αλλοιώνεται επικίνδυνα η κοινωνική συνοχή, αλλά και το ίδιο το πολίτευμα.
Δεν είναι τυχαίο που σπουδαίοι σοφοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται ένας άδικος νόμος, παρά να καταργείται αυθαίρετα από τον οποιονδήποτε τυχόντα . Το κακό που δημιουργείται από την ανυπακοή στο νόμο, είναι μεγαλύτερο από την εφαρμογή του.
Μη μας διαφεύγει άλλωστε , πως σε μια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά, η δικαιοσύνη θα βρει τους τρόπους να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός άδικου νόμου πάνω στους πολίτες.Η δικαιοσύνη όμως και όχι οι ορδές των κομματικών  γκαουλάιντερς ή οι μηχανισμοί συμφερόντων, που καραδοκούν να επιβάλλουν τη δική τους βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου