Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΑΔΑΕΙΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ;

Γράφει ο Γ.Β.
Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο ίδιο θέμα. Μέχρι πρότινος είχαμε τους ξένους "ειδικούς" που μας βομβάρδιζαν κάθε τόσο και με  μια βαρύγδουπη δήλωση, ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της άμεσα για να μπορέσει να πάρει τ'απάνω της.
Δεν είναι παράξενο που στην ουρά αυτών των "ειδικών¨στέκονται διάφοροι καθηγητές, πολιτικοί ή στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων, που επενδύουν στις μεταβολές των οικονομιών των χωρών και ύστερα κάνουν τα πάντα για να "δικαιωθούν" οι προβλέψεις τους

.
Κατά περίεργο τρόπο ,μας προέκυψαν τώρα τελευταία τέτοιοι "ειδικοί"και από το εσωτερικό της χώρας. Και μάλιστα από επώνυμα στελέχη του δημόσιου βίο{Β. Παπανδρέου, Γ. Δημαράς κ.α.}.Δεν μπορώ να ξέρω τις βαθύτερες σκέψεις αυτών των ανθρώπων που τις εκφράζουν δημόσια και προφανώς τις εκθέτουν σε αντίστοιχη κριτική. Μου δημιουργούνται όμως πολλές απορίες σε ότι αφορά την τεκμηρίωσή τους , αλλά και για την ίδια τη σκοπιμότητα  για την οποία λέγονται όσα λέγονται.
Υποτίθεται ότι ένα κράτος  αναγκάζεται να κάνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της , για να αποκτήσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί με επιτυχία το υπόλοιπο που θα απομείνει ύστερα από κάποιο "κούρεμα"που θα γίνει..Με άλλα λόγια να μπορεί να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του στους δανειστές, ομαλά,χωρίς δυσκολίες και πρόσθετες επιβαρύνσεις τόκων, που θα έβαζαν τη χώρα ξανά στο δρόμο της υπερχρέωσης.
Εξ ορισμού συνάγεται,  πως προϋπόθεση για την τη ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους, είναι να έχει πλεονάσματα ο προϋπολογισμός. Με ύπαρξη ελλειμμάτων κανένα χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.Και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα με έλλειμμα στο 10,5%του ΑΕΠ. Πού  λοιπόν θα βρει τα χρήματα να πληρώνει και δόσεις χρέους; Η απλή λογική λέει ότι με ύπαρξη ελλείμματος αυτού του μεγέθους και αν ακόμα βρισκόταν τρόπος να διαγραφεί ολόκληρο το χρέος,πάλι σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν εκεί που είμαστε τώρα.
Αναδιάρθρωση λοιπόν του δημόσιου χρέους, σημαίνει αυτόματα και πλεονασματικοί προϋπολογισμοί.Τα έσοδα δηλαδή θα υπερβαίνουν τα έξοδα. Με τα σημερινά δεδομένα για να γίνει αυτό ,πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερα τα έξοδα του κράτους και να αυξηθούν τα έσοδά του.Μπορούν να μας πουν οι υπέρμαχοι της αναδιάρθρωσης πώς θα γίνει αυτό;Τι μπορεί να σημαίνει  για τις συντάξεις και τους μισθούς; Για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία; Για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και για πόσο χρόνο;
 Συγκεκριμένα πράγματα θέλουμε από υπεύθυνους ανθρώπους  και όχι πυροτεχνήματα που προκαλούν εντυπώσεις Απ'αυτά μπουχτίσαμε πια  Χώρια που προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην αντικειμενική πληροφόρηση του κόσμου, την οποία οι πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου