Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΕΛΒΕΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


Ελβετία: Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς αναδιάρθρωση χρέους

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ζυρίχης ΝΖΖ, ο Jan Amrit Poser, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Sarasin, αναφέρει πως δεν θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παρότι τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS δείχνουν πιθανότητα 60% για πτώχευση της Ελλάδος και 40% για πτώχευση της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, αν χρησιμοποιήσει κανείς μία ψύχραιμη ανάλυση κόστους/οφέλους θα διαπιστώσει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν είναι πιθανή.

Αντίθετα με την εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, το 21% των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και με ένα "κούρεμα" 50%, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές ισοδύναμες με το 30% του ελληνικού ΑΕΠ.
Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι ξένες τράπεζες , που έχουν απαιτήσεις ύψους 154 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Αυτές οι απώλειες θα πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους, προοπτική που οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ θα δυσκολευθούν να δικαιολογήσουν στους πολίτες τους, πολύ περισσότερο από τα δάνεια προς τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι όσο περισσότερο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας προοδεύει, τόσο μεγαλύτερα κίνητρα θα έχει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την οικονομική αναδιάρθρωση της, αντί να την εγκαταλείψει λίγο πριν από το τέλος.
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ ένα πρόγραμμα που προβλέπει μετατροπή των πρωτογενών ελλειμμάτων ύψους 8% του ΑΕΠ το 2009 σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή βελτίωση 10,5% του ΑΕΠ.
Αυτός ο "ηράκλειος άθλος" έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν, όταν από το 1988 μέχρι το 1994 καταγράφηκε βελτίωση του ελλείμματος κατά 10.7% του ΑΕΠ, παρότι η δραχμή είχε τότε ανατιμηθεί κατά 25%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου