Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 57 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Το νέο δάνειο των 57 δισ ευρώ που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση  προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του 2012 και του 2013, θα συνοδευτεί από ένα πολυετές Μνημόνιο, με σκληρότερους όρους για την Ελλάδα, με την τρόικα να θέτει θέμα πολιτικής συναίνεσης στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου για την χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Dow Jones, η Ελλάδα θα πάρει νέο πακέτο διάσωσης ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο.


Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters διέψευσε ότι η Ελλάδα ζητά νέο δάνειο. «Η Ελλάδα δεν κάνει συζητήσεις για νέο πακέτο βοήθειας. Τα δημοσιεύματα για συζητήσεις πάνω σε νέα βοήθειας δεν είναι αληθινά», είπε.
Η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας εντάσσεται στο πλέγμα των πρόσθετων εγγυήσεων που θα απαιτήσει η τρόικα για την επέκταση του Μνημονίου και την απελευθέρωση της πέμπτης δόσης, 12 δισ. ευρώ, του ελληνικού δανείου.
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα πρώτα θα περάσουν από το γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον οποίο θα εξετάσουν:

- Τη λήψη ενός νέου δανείου από το μηχανισμό στήριξης για να καλύψει η χώρα τις δανειακές της ανάγκες μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2012 η χώρα μας πρέπει να βρει 27 δισ. ευρώ είτε από τις αγορές είτε από το μηχανισμό, ενώ αντίστοιχο ίσως και μεγαλύτερο ποσό θα χρειασθεί και το 2013 (30 δις. ευρώ). Το πρόσθετο δάνειο  για την Ελλάδα θα φθάνει τα 57 δισ. ευρώ.

-Το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου μνημονίου, ή επέκτασης του ισχύοντος. Να σημειωθεί ότι η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας έχει ήδη προτείνει την επέκταση του Μεσοπρόθεσμου κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, για να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Κάτι που φαίνεται να μην το επιτυγχάνει το 2015.

Των συζητήσεων για ένα δάνειο θα ακολουθήσει ο προγραμματισμένος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας. Αποκρατικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, κλειστά επαγγέλματα, διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 θα βρεθούν μεταξύ  άλλων στην ατζέντα της Τρόικας. 

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ( 50 δισ. ευρώ) έως το 2015. Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα ζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των κινήσεων στον τομέα αυτό.

«Αγκάθι» παραμένει η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Στοίχημα είναι η βελτίωση των εσόδων, με εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βελτίωση του μηχανισμού σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Η τρόικα πιέζει επίσης να ισχύσει εν μέσω θέρους ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα αναψυκτικά  που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Στο κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ματθίας Μορς, που αντικαθιστά τον κ. Σερβάς Ντερούζ. Τον Γερμανό εμπειρογνώμονα θα πλαισιώνουν οι γνωστοί κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η αποστολή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη Συνέντευξη (σ.σ. τον Φεβρουάριο) και τη δυσφορία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις των ξένων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου