Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..............


«Τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν δημιουργήθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη. Πήραν χρόνο. Και θα χρειαστεί χρόνος για να λυθούν» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Ανγκελα Μέρκελ στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα διορθώσει τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό του ευρώ και τα οποία έγιναν αντιληπτά στα 10 χρόνια κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος.
Η «μαντάμ Μέρκελ» έχει το θάρρος να πει την αλήθεια, κάτι που κανένας έλληνας πολιτικός αρχηγός που διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα δεν λέει στον ελληνικό λαό. Δηλαδή, ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλή δουλειά για να βγούμε από την κρίση και πως τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πριν γίνουν καλύτερα.
Βεβαίως για να πεις την αλήθεια θα πρέπει να έχεις σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο συνδέεται πρωτίστως με τον μετασχηματισμό της οικονομίας από κρατικίστικη και καταναλωτική σε παραγωγική και δημιουργική. Μόνο έτσι η χώρα μπορεί να ανακάμψει και η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Πρόκειται για χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, προσήλωση στο στόχο και θυσίες.
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, όπως υπόσχονται οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αρκεί για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Ακόμη και αν αύριο η Ελλάδα απαλλασσόταν από το χρέος της, που θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα μιας επαναδιαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να βρει τα χρήματα για να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα και να λειτουργήσει το κράτος. Και για να γίνει αυτό είτε θα αυξηθούν οι φόροι είτε θα μειωθούν οι δαπάνες. Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδάκι. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα αυξήσει τις πρωτογενείς δαπάνες στο 46% χωρίς να δίνει πειστικές απαντήσεις για το πού θα βρει τα λεφτά.
Διότι η αύξηση των εσόδων από τους έχοντες κατά 4% που προσδοκά σε ορίζοντα τετραετίας δεν αρκεί, ιδιαίτερα όταν σχεδιάζει να έχει λιγότερα έσοδα από ΦΠΑ εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών στην εστίαση, στον τουρισμό και στα τρόφιμα!
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους πολιτικές δεν στέκουν. Απλή αριθμητική χρειάζεται για να καταλάβει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς του προτού πάει στις κάλπες. Διότι δεν μπορεί να πιστέψει τις υποσχέσεις των κομμάτων και μετά να μη γνωρίζει τίποτα όταν κάποιος Πάγκαλος θα του πει κάτι αντίστοιχο με το «μαζί τα φάγαμε»...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου