Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Γράφει ο Γ.Β.
Με πολυνομοσχέδιο που εισάγεται την ερχόμενη δευτέρα στη  βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος,αλλάζει ο χάρτης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και παράλληλα επέρχεται σημαντική μείωση στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Ειδικότερα για τις τελευταίες προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
1}Μείωση  10% σε αποδοχές που βρίσκονται πάνω από 1800 ευρώ μηνιαίως . Από τη μείωση απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αφορά το 89% των  υπαλλήλων των ΔΕΚΟ αφού μόνο το 11% έχει αποδοχές κάτω από 1800 ευρώ.
2}Θέσπιση σε επίπεδο ΔΕΚΟ, ανώτατης  δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές υπερωριακής εργασίας,υπερεργασίας,εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες.
3}Τέθηκε ανώτατο όριο αποδοχών  τα  4000 ευρώ μηνιαίως{μεικτά} σε 12μηνη βάση {πλην προέδρων , διοικητών και διευθύνοντων  συμβούλων}.
4}Μέγιστη δυνατή μείωση αμοιβών μέχρι 25%.
                    ΜΕΣΟΣ  ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ  ΑΝΑ ΔΕΚΟ ΤΟ 2009 ΣΕ ΕΥΡΩ
                   { Χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές}
ΗΣΑΠ                                                           56554
ΤΡΑΙΝΟΣΕ                                                   49732
ΟΔΙΕ                                                            47608
ΕΑΒ                                                             43733
ΕΔΙΣΥ                                                          40337
ΟΣΕ                                                            40316
ΕΑΣ                                                             38413
ΕΘΕΛ                                                          37021
ΗΛΠΑΠ                                                        35476
ΕΤΑ                                                             33662
ΤΕΟ                                                             28609

Η παραπάνω εικόνα λέει πολλά ,τηρουμένων βέβαια των αναλογιών και των συνολικών  δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η Ελληνική οικονομία.Και η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση  με τα επικρατούντα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το υπόλοιπο δημόσιο .
Για την δραματική αυτή ανισορροπία μεταξύ πολιτών που εργάζονται στην ίδια χώρα , κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Κάποιος πρέπει να μας πει τους λόγους ,που υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά  στις αμοιβές εργαζομένων  σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας  και βέβαια να τις δικαιολογήσει επαρκώς .
Κάποιος απ'όλους αυτούς που κατά καιρούς έχουν πάρει τις αποφάσεις που συσχετίζονται με τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, έχει υποχρέωση να εξηγήσει στο λαό, με ποια λογική διαμορφώνονταν τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ και γιατί θα έπρεπε οι Έλληνες φορολογούμενοι {μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα}να επιβαρύνονται με τα υπέρογκα ελλείμματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου