Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Ολο και πιο έντονα «ακούγονται» πλέον τα σενάρια ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι αναπόφευκτη και ότι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Αμφισβητείται πλέον ανοικτά η βιωσιμότητα του χρέους.

Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις έδρες των διεθνών οργανισμών και στις αγορές σε βάρος της Ελλάδας, καθώς ούτε ο στόχος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι διασφαλισμένος.
Και εάν σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού οι δραστικές περικοπές δαπανών το 2010 σχετικά απέδωσαν, τα αποτελέσματα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απογοητευτικά: Από τους δήμους έως τα νοσοκομεία. Η παθογένεια της κρατικής μηχανής αποτυπώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο στην απεικόνιση των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης...

Και ενώ το έλλειμμα ξέφυγε πάνω και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και η τρόικα με κάθε τρόπο συστήνει στην κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις ως το μοναδικό μέσο για την ανακοπή της πορείας προς την κατάρρευση, υπουργοί συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως να μην έχει συμβεί τίποτε.
Αντιδρούν σε νέες περικοπές των λειτουργικών δαπανών τόσο των υπουργείων που προΐστανται όσο και των φορέων που εποπτεύουν. Αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις, στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων με το επιχείρημα ότι όταν η χώρα βρεθεί εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, οι ΔΕΚΟ θα αποτελέσουν βασικό «εργαλείο» τόνωσης αυτής της νέας αναπτυξιακής διαδικασίας.
Βέβαια, αυτή η τοποθέτηση «προσπερνά» το καίριο ερώτημα: Εάν δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις, εάν δεν μειωθούν δραστικά οι δαπάνες του κράτους πώς θα μειωθεί το έλλειμμα, πώς θα ανακοπεί η εκρηκτική πορεία του χρέους; Άραγε εάν δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις, και μάλιστα μαζικές, πώς θα αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας; Άλλωστε όπως από το ΔΝΤ σημειώνουν «με χρέος 350 δισ., οι κρατικές επιχειρήσεις σας είναι υποθηκευμένες ήδη».
Το ρολόι δείχνει «παρά ένα». Εάν το προσεχές δεκαήμερο η κυβέρνηση δεν πείσει την τρόικα ότι θα εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα μας δοθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου